Kiállítással Egybekötött előadás – Kodály Toltán Művelődési Ház

A Vasasért Egyesület “Építő közösségek” c. pályázati programjának befejezésével nem állt meg az élet a Pécs-somogyi és a Pécs-Vasasi iskolákban. Kerestük az újabb lehetőségeket, és ennek köszönhetően Az Egy Hajóban Alapítvánnyal együttműködve az Infóka II. programjában folytatjuk az abban elkezdett munkát. 2012. május óta a Pécs-somogyi iskolában ifjúsági klubfoglalkozások keretében zajlanak az események, mely első sorban a 12 év feletti fiatalok számára nyújt tanórán kívüli elfoglaltságokat.
Nagy örömünkre szolgál, hogy a rendelkezésre álló anyagi forrás teljesen ingyenes részvételi lehetőségeket biztosít a fiatalok szabadidejének hasznos eltöltésére.

Ennek első állomása a júniusban összesen 65 fő részvételével megrendezésre kerülő éjszakai sport esemény volt. A helyi és a belvárosi általános iskolás tanulókon kívül középiskolások is részt vállaltak a feladatokból, hozzájárulva a program sokszínűségéhez. A helyi fiatalok igen szép számmal képviselték a település iskoláit. Külön köszönet az iskolák pedagógusainak, és az alapítvány munkatársainak, akik önként vállalták a program zavartalan lebonyolítását. A helyszínt a vasasi iskola biztosította.

A tanév végeztével a folyamatosan és napi nyitva tartással működő nyári napközis táborunk várta a fiatalokat a Pécs-somogyi iskolában, majd pedig újabb feladat az őszi, 3 napos orfűi öko-táborban való részvétel volt, ahol gyakoroltuk a környezet tudatos életet, de az időjárásnak köszönhetően barlang túrán és bicikli túrán is részt vehettünk.
Októberben, a Pécs-somogyi füves labdarúgópályán megrendezésre került a “Sporttal a drogmentes életért” ifjúsági találkozónk 88 fő részvételével.

Az ifjúsági klub tartalma többek között: a heti rendszerességgel működő kreatív manuális művészeti tevékenység, sport (foci, floorball, ping-pong…), tánc-zene foglalkozások, dráma- és színház foglalkozások, de ezeken kívül szívesen szerveztünk és szervezünk kirándulásokat az évszakoknak megfelelően.
Amíg az igazi havazás egy remek túrához meg nem érkezik, addig 1 napot eltölthetünk a Zsolnay-negyedben, és a frissen felavatott korcsolyapályát is kipróbálhatjuk.
Februártól újra örömmel csatlakoznak hozzánk a belvárosi iskolák is. Az ott tanuló fiatalok számára a diákjaink egy közös kirándulás keretén belül szívesen mutatják be a településünk kincseit: bányászati emlékhelyek, iskolatörténeti múzeum, az erdő kínálta egyéb szabad idős tevékenységek, valamint végállomásként a Misina Állatmenhely.
A gyerekek igényeire válaszolva márciustól folytatjuk a bicikli, valamint az erdei túráinkat, látogatásunkat a Zsolnay negyedbe, de új programelemként, 1-2 alkalommal kipróbálhatjuk a falmászást is.

A munkák eredményét a szeptemberi konferencia után, a jan. 29-én megtartott szülők nevelők fórumán láthattuk egy rajz, szobor és fotó kiállítás keretén belül, ahol kisebb ajándékokkal díjazni tudtuk az elkészült alkotásokat..
Sok gyereknek van testvére és ezáltal külön örültünk, hogy a három település óvodásai is részt vettek a kiállításon, valamint a nevelőkkel, szülőkkel kiváló előadásokat hallottunk Gyenis Gabriellától, a Pécsi Esztergár Lajos Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat vezetőjétől, Platthy Istvántól, a Pécsi Gyermekotthon igazgatójától, országos gyerekvédelmi szakértőtől, és a Budai-Városkapu Iskola új főigazgatójától Csovcsics Erikától “A mi iskolánk” címmel.

Megköszönjük azoknak a szülőknek a munkáját, akik motiválják gyermekeiket, velünk együtt részt vesznek a programokban, és ezáltal segítik nem csak az iskola, hanem a településünk életének színvonalasabbá tételét.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg, a TÁMOP-5.2.5/B-10/2-2010-0058 sz. pályázatában.

Szende Csabáné – programvezető
KIÁLLÍTÁSSAL EGYBEKÖTÖTT ELŐADÁS2

Hozzászólás